titul
НОВИНИ И СЪБИТИЯ

Настоящи събития:

ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"


Среща-разговор с художника Баптист Коельо (Индия) - резидент на Сдружение "Изкуство днес" и носител на наградата на Фасада видео фестивал 2011

2 май 2012, сряда, 18.00-19.00 часа
Галерия Коридор, ул. "Константин Стоилов" 36, Старият Град


Коельо ще разкаже за “You can’t afford to have emotions out there” – проект върху конфликта между Индия и Пакистан на ледника Сиачен и за видео проекта си в България, като акцентира върху подхода си в артистичното проучване и в работата, свързана с участие на публиката.
Разговорът ще се проведе на английски език.

През 2006 Баптист Коельо получава магистърска степен по изкуства в Бирмингамския институт за изкуство и дизайн (BIAD), Великобритания. Правил е самостоятелни изложби в Гран Пале, Берн (2009), Проект 88, Мумбай (2009) и BIAD, Бирмингам (2006). Участвал е в изложби в PumpHouseGallery, Лондон (2012) и VisualArtsGallery, Делхи (2009). Награда за обещаващ художник (2007) от ArtIndiaandIndiaHabitatCentre и “JohnsonPrizeFund” (2006) от BIAD, Великобритания. Художникът живее и работи в Мумбай, Индия


ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"

Фестивал за съвременно изкуство Арт Позитив 2012 – МИНИ

Между 6. април и 04. май 2012 ще се проведе деветото издание на „Арт Позитив”, с който Сдржужение „Изкуство днес” подпомага и насърчава местната културна сцена. Тазгоди??ното издание е под провокативното мото МИНИ.

Участие ще вземат 20 артисти, родени или базирани в Пловдив, чиито творби ще бъдат включени в сборна изложба в Център за съвременно изкуство - Пловдив, Баня "Старинна". За поредна година пловдивските артисти са подготвили множество изненади, с които да покажат, че културната сцена в града ни е на завидно високо ниво. Фестивалът ще бъде съпроводен от пърформанси, акции в градска среда, ретроспективна изложба в галерия „Коридор”, лекции на утвърдени артисти и срещи със студенти и ученици от месните художествени училища и академии.

На 5. април от 18 часа ще се открие ретроспективна изложба в галерия „Коридор”, където ще бъдат показани избрани произведения от изминалите осем издания на Арт Позитив.

На 6. април от 18 часа, сборната изложба на участниците тази година ще бъде открита в Център за съвременно изкуство - Пловдив, Баня "Старинна". Тогава ще бъдат представени минималистичните музикални пърформанси „Pendulum music” и „Clapping music” на Павел Найденов, Нима Гуше и приятели. Със специалното участие на Райчо Станев и интерактивната анимация „Минископ”.

Отркиването ще отпразнуваме с афтърпарти отново в Баня "Старинна" с музика от Victor, Martin, Waysie и Dabreakoff. .

Фестивалът ще продължи до 04. май, когато сборната изложба ще бъде закрита отново с музикален пърформанс от екипа на Павел Найденов и Нима Гуше.

Участници:

Антония Костова, Надя Генова, Гергана Митева, Красимир Добрев, Павел Найденов, Нима Гуше, Павлина Чакърова, Саркис Гаро Нерсесян, Трифон Ташев, Вълко Чобанов, Виктория Филипова, Емил Миразчиев, Севдалина Кочевска, Румен Жеков, Лора Пармакова, Рангел Гидиков, Гергана Мантарлиева, Веселин Трачев, Стефка Цанева, Валери Кьорленски

Цялостен дизайн по идея и проект на Иван Киряков

С подкрепата на Община Пловдив

Медийни партньори: БНТ Пловдив, Катра ФМ, Cultro.euАрт Позитив 2012 – МИНИ
Програма


1.-04. април – акции в градска среда

05. април от 18 часа – откриване на ретроспективна изложба в галерия „Коридор”

06. април от 18 часа – откриване на сборна изложба в Център за съвременно изкуство - Пловдив, Баня "Старинна", интерактивна анимация „Минископ” на Райчо Станев, два музилакни минималистични пърформанса „Pendulum music”, „Clapping music” (в изпълнение на Павел Найденов, Нима Гуше и др.) , афтърпарти с музика от Victor, Martin, Waysie и Dabreakoff.

04. май от 20 часа – пърформанс „In C“ (в изпълнение на Павел Найденов, Нима Гуше и др.), финисаж

Работно време
11.00 - 18.00 ч.
Почивен ден - понеделник.
Неделя, 15 април - почивен ден


ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"


Гьоте - институт България

представят

ОБЕРХАУЗЕН НА ТУРНЕ 2012

Специални селекции от фестивала Оберхаузен 2011

За пореден път най-старият късометражен филмов фестивал в света гостува в България. Представят се две програми с най-доброто от последното 57-мо издание.


Прожекции:
6 март (вторник) 2012, 19.30 часа - Селекция от международния конкурс 2011
7 март (сряда) 2012, 19.30 часа - Селекция видео арт 2011

Център за съвременно изкуство-Пловдив, Баня “Старинна”
бул. „6-ти септември” 179

Селекция от международния конкурс 2011 (81 мин.)
Включени са забележителни филми като “Sans-titre” (Без заглавие) на Нейл Белуфа, носител на Гран при на град Оберхаузен или спечелилият Голямата награда “Mercurio” (Меркурио) на Сандро Агилар. Не по-малко интересни са и останалите филми в селекцията, като например вглъбеният и прецизно направен документален филм „Inwentaryzacja“ (??нвентаризация) на поляка Павел Лозински.

В програмата:
Кенгере
(Питър Тукей Мухумуза, Уганда 2010 (Наградата на фестивала)
Атрофия (Палеса Шонгве, Южна Африка 2009 (награда на екуменическото жури)
Меркурио (Сандро Агилар, Португалия, 2010 (голямата награда на международното жури)
В Новия свят (Рик Ракслен, Канада, 2009)
Инвентаризация (Павел Лозински, Полша, 2010)
Филмите са в оригиналните си версии, с английски субтитри

Селекция видео арт 2011 (92 мин.)
Втората програма представя филми, които днес се правят предимно от по-младото поколение. Освен работи на международно признати артисти като Рое Розен и Лор Пруво са включени и немски заглавия, сред които и победителят в конкурса за немски филм “Traces of an Elephant” (Следи от слон) на Ванеса Ника Мюлер.

В програмата:
TSE
(Роуи Росен, Израел, 2010 (Награда "Арте" за европейски късометражен филм)
Художникът (Лор Провост, Великобритания, 2010 (голямата награда на международното жури)
99 Beautiful(Тесса Кнап, Германия, 2010 (награда "Зонта")
Тази вечер нещо беше пред вратата ми(Кристин Ген??хаймер, Германия, 2010)
Следи от слон(Ванеса Ница Мюлер, Германия/Обединено Кралство, 2011 (Награда за най-добър принос към конкурса с немскоезични филми)
Филмите са в оригиналните си версии, с английски субтитри

За повече информация - www.kurzfilmtage.de


ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"


Отворена покана за участие във ФАСАДА видео фестивал

Артисти от целия свят са поканени да изпратят видео творби за фестивала в Пловдив.

Фасада видео фестивал е проект на Сдружение "Изкуство днес"/Център за съвременно изкуство - Пловдив, Баня "Старинна" и ще се проведе от 12 до 16 септември 2012 г.

Видео творбите трябва да се изпратят до 31 май 2012 г.
Няма ограничения в темата.

Може да получите повече информация за фестивала и за отворената покана на www.facade.arttoday.org/en/2012.

ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"


ОТВОРЕНА ПОКАНА

за участие във Фестивал за съвременно изкуство АРТ ПОЗИТИВ 2012


За девета поредна година сдружение „Изкуство днес” организира проекта Арт Позитив, който според идеологията на сдружението работи за развитието и етаблирането на съвременното изкуство в България. Всяка година организаторите на фестивала задават тема-провокация към кандидатите. Тази година Арт Позитив е под наслова МИНИ във всичките му значения и възможности за интерпретация. Фестивалът не поставя никакви ограничения за изразни средства и насока, което дава възможност за изява в областта на живописта, скулптурата, аудио-визуалните изкуства, пърформанс, музика, театър, танц, инсталации и хепънинг. За първа година Арт Позитив ще обхване и изяви в градска среда.

Фестивалът дава подобаващо поле за изява както на вече утвърдени артисти, така и на млади художници, които тепърва започват творческите си търсения в сферата на съвременното изкуство, с което сдружение „Изкуство днес” има възможността да подпомага развитието на млади таланти. Кандидатите могат до 5-ти март 2012 да изпращат своите проекти заедно с кратка творческа биография и приблизителен бюджет. След изтичане на крайния срок, концепциите се оценяват от жури и се избират проекти, които да бъдат финансирани и да вземат участие във фестивала.

Освен сборна изложба в Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна" и изяви на участниците в градска среда, тази година сдружение „Изкуство днес” организира и разнообразна съпътстваща програма, която ще включва уъркшопи, презентации, лекции, дискусии и прожекции. Подробната програма на фестивала ще бъде оповестена през месец март.

-МИНИ-
Концепция - Стефка Цанева

За поредна година Сдружение „Изкуство днес” – Център за съвременно изкуство – Пловдив, Баня "Старинна" организира фестивала „Арт Позитив” – единствен по рода и мащабите си форум за изява на артисти от Пловдив , който насърчава развитието на съвременното изкуство с всичките му форми. Деветото по ред издание отправя към пловдивските автори многозначната реплика -МИНИ- .
Концепцията -МИНИ- е отправна точка за творчески търсения и безкрайно поле за интерпретации и асоциации. Тя дава възможност за експерименти с тематиката, материалите и техниките на изпълнение.
-МИНИ- като минимализъм, като радикален отказ и освобождение от орнаметналистиката. Минимализъм като търсене на фундамента на изкуството и канализиране на творческата енергия в една единствена форма, цвят или звук. Минимализмът като крайната фаза във вечния цикъл на изкуството, която разгромява вече съществуващата пищност и проправя нов път за модерното. Или минимализмът като малко, клаустрофобично пространство, в което артистът отчаяно се опитва да побере една идея. Минималистичното течение в изкуството, което възниква през 60-те години в САЩ, се доказа като неповторима провокация към публиката, която оставена сама на произвола на собствената си фантазия трябва без никакви ориентири да търси посланието на изкуството. Но и като гранична позиция в изкуството, която революционно разбива съществуващата естетика. -МИНИ- има потенциала да събуди все още живия благодарение на артисти като Робърт Морис и Сол Левит спомен за минимализма.
-МИНИ- е и провокация към съвременното общество, намиращо се в предапокалиптична ситуация на страх от краха на глобализацията в едно време, в което човекът е принуден да живее с минимум, чието разположение по вертикалната скала на благосъстоянието е неясна величина, която събужда нови догадки и страхове. Но минимумът е предизвикателство към артиста в ситуация на изчерпване и свиване на ресурсите и пазара. Или как възниква изкуството и какъв е абсолютният минимум за съществуването на едно произведение на изкуството.
-МИНИ- е и една езикова провокация, която гъделичка асоциативното мислене и отваря безкрайни възможности за интерпретации във всички сфери на изкуството.

Условия за участие:
1. Творческа биография
2. Авторски проект – описание на идеята и бюджет за реализация
3. Визуални материали
Предложенията се изпращат на office@arttoday.org в следните формати: doc., pdf., jpg., mpeg2., quick time, mp3.

Краен срок: 5 Март 2012г.

Архив страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

Седмица на Съвременното Изкуство:

Aрт Позитив:

Фронт за Комуникация - Проект за нови медии и теория

 Критика на чистия образ - между ментето и цитата

 

Гостуващи изложби:

 

© Сдружение Изкуство Днес 2009

xhtml nosp