titul
НОВИНИ И СЪБИТИЯ

Настоящи събития:

ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня Старинна


18то издание на Седмица на съвременното изкуство представя:

"След 15 минути всички ще сме в бъдещето" (Опера)

08.09.-05.10.2012, Център за съвременно изкуство Пловдив, Баня Cтаринна
Откриване: 07.09.2012 в 19 часа с пърформанс на Венелин Шурелов

Дискусия: „Ролята на изкуството за формулиране на социални и политически визии” с Галина Димитрова-Димова, Десислава Димова, Торил Йоханесен, Боряна Венциславова, Венелин Шурелов
8 септември 2012 от 11 часа в Баня Старинна, вход свободен

Куратори: Галина Димитрова-Димова и Десислава Димова

Художници: Пиер Бисмут и Аaрън Шустър, Анета Мона Киша и Луция Ткачова, Что Делат, Лили Рено-Дюар, Наталия Дю, Емре Хюнер, Торил Йоханесен, Джеси Джоунс, Басим Магди, Мишел Найсмит, Венелин Шурелов, Нед Съблет (ASCAP), Лорънс Вийнър (BMI)(ARS) и The Persuasions, Боряна Венциславова


След края на ориентираните към бъдещето големи политически и художествени проекти на модернизма, в света след 1989-та бъдещето се превърна в девалвирал символ на отминала опресивна идеология. Изкуството също изгуби своята роля на знаменосец на бъдещето и се задоволи с това да предлага критика на настоящето.

Нашето поколение живя на прага на комунистическото бъдеще и за нас връзката с утрешния ден не бе само въпрос на авангардна програма. Социалистическата поп-култура например периодически установяваше контакти с бъдещето, за да поддържа вярата в неговата актуалност.

Как изкуството днес може да говори за бъдещето? Къде се позиционира съвременното изкуство по отно??ение на историческата си роля на дистанцирана критика на обществото или тази на ангажиран актьор на политическата сцена?

В търсене на форма, която да отговори както на баналността на образа на бъдещето, който сме наследили от близкото минало и идеологическата тежест на неговото обещание, изложбата се обръща за вдъхновение към преувеличеността и драмата на операта. Операта притежава двойнствен характер, исторически тя развива форми както на популярно изкуство, така и на елитарен жанр. Не на последно място, произхода на думата «опера» («работа» от латински) напомня, че установяването на връзка с на??ето бъдеще е непрестанен и колективен труд, към който, надяваме се, изложбата скромно допринася.

Изложбата поставя предимно произведения, които се развиват във времето (видео, пърформанс) и са в своеобразен диалог с «тоталното» изкуство на операта и педагогическия потенциал на театъра.

Заглавието на изложбата е заето от видеото на Пиер Бисмут и Аарън Шустер «Famous» (2009)


18тото издание на Седмица на съвременното изкуство се организира от Сдружение Изкуство днес с подкрепата на Община Пловдив, Гьоте институт България, Офис за съвременно изкуство Норвегия, Австрийско посолство в София и в партньорство с Фондация Кредо Бонум, Фондация Изкуство, дела и документи и B?ckerstrasse 4, plattform fоr junge kunst (платформа за младо изкуство), Виена. Събитието е част от инициативата «Пловдив – кандидат за европейска столица на културата 2019».


ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"


OTВОРЕНА ПОКАНА ЗА ПРОЕКТИ


свързани с артистични интервенции в градската среда на Пловдив.
Три от проектите ще бъдат продуцирани от Сдружение „Изкуство днес” и ще участват

в URBAN DREAMS в рамките на международния проект

HEICO - "Наследство, идентичност и комуникация в европейските практики на съвременното изкуство" - http://www.atlantisprojects.eu/web/112.html

от мрежaта ATLANTIS - http://www.atlantisprojects.eu/

Проекта URBAN DREAMS ще се състои през месец октомври в градската среда на Пловдив и паралелна изложба-архив в Център за съвременно изкуство – Пловдив, Баня „Старинна” от досегашни художествени практики в публични пространства от България, Германия, Словакия, Молдова, Грузия, Армения, Сърбия, Македония и др. Архива ще бъде достъпен за публично ползване след изложбата.

Условия:

1. Творческа биография
2. Авторски проект – описание на идеята и бюджет за реализация
3. Визуални материали

Предложенията се изпращат на office@arttoday.org в следните формати: doc., pdf., jpg., mpeg2., quick time, mp3.

Краен срок: 20 Юни 2012г.

Всички артисти и културни институции са поканени да предоставят документация на техни проекти реализирани в периода след падането на Берлинската стена.URBAN DREAMS / ГРАДСКИ МЕЧТИГрадът като пространство на възможности

Публичните пространства могат да се разглеждат като резервоари на знание. Такива колективни и индивидуални състояния – както и свързаните с тях желания, мечти и визии – образуват най-различни възможни подтексти на града. Можем да разглеждаме града като един пешеходен пейзаж на тези подтексти. Стари бетонни конструкции, поетично украсен балкон, щрих графити или множеството магазини за булчинска мода – всички те са свидетели на предходни мечти. Реализациите на мечтите, сполучливи или не, могат да ни вдъхновят и научат. Защото мечтите и желанията са повече от задължителен елемент на човешкото съществуване: От тях ние извличаме своята воля – двигателната сила на нашите действия и творения. Ето защо мечтите предполагат възможности и последствия.
URBAN DREAMS ви приканва да възприемете града не просто като сцена на всекидневието или миналото, но като пространство, пълно с възможности за използване, моделиране и възприятие – като физическо и ментално пространство на възможности.

URBAN DREAMS се съсредоточава основно върху артистични практики от Югоизточна Европа. Като се има предивид това, проектът се явява отговор на сформирането на идентичност като следствие от исторически събития. „За малките нации от изтока историята е от изключителна важност: те постоянно си я представят и я изживяват, създавайки своя собствена история на жертвите’” (Лонгинович, 2002). Бремето на най-новата история наистина ще повлияе на URBAN DREAMS, но по същия начин и историята, а с нея и идентичностите, могат да бъдат интерпретирани наново. Следователно градът се превръща в невероятна находка, свидетелстваща, че винаги ще има място за мечти и тяхното сбъдване, което е било винаги активно, въпреки наследството на общия ни манталитет на жертва. В този смисъл URBAN DREAMS цели да допринесе за една креативност при формирането на идентичности.


Проектът URBAN DREAMS има два модула

1. Артистични акции в публичното пространство


URBAN DREAMS изследва обществени и полу-обществени пространства чрез разнообразните перспективи на различни артисти. Чрез URBAN DREAMS изкуството става изследователска стратегия, а градът се превръща в лаборатория. Изкуство, град и ежедневие се изправят един срещу друг. Реакциите и интеракциите с жителите стават част от този непрекъснат изследователски процес. Тъй като полученото познание произлиза от градските пространства, възможностите за представяне на това познание трябва също да бъдат открити точно в тези пространства. Връзките ще бъдат генерирани именно на мястото, на което са възникнали. Реципиентите се превръщат едновременно в наблюдатели и обект на наблюдение, изследователи и изследвано. Актът на (из-)следване сам по себе си се превръща в артистичен пърформанс.

Тук не става въпрос само да локализираме самите мечти, а и да ги интегрираме в контекста на техните реалнoсти. Средствата на изкуството могат да ни предоставят начини да направим мечтите в градска среда и техните контексти видими. Искаме да покажем как желанията и мечтите на градските обитатели се въплатяват в материализирани форми и атмосфера, как се отразяват на градско пространство, как възникват и се използват или как им се противопоставяме.


2. Изложбата като „архив” на мечти

За този проект изложбеното пространствo в Центърa за съвременно изкуство Пловдив се превръща в интерактивен архив и читалище на (предимно източно) европейско артистично градско изследване, съхранявайки мечти, изразени както в експлицитна, така и в имплицитна форма. Oсвен резултатите на актуалната артистична урбанистика в Пловдив и в други градове на партньори от мрежата на HEICO този архив ще представи и международни проекти от последните 22 години по мултимедиален начин (видео, снимки, изложбени каталози и д.р.), на базата на предоставени материали от партньорски организации и артисти.

Партниьорите от мрежата на HEICO:
http://www.atlantisprojects.eu/web/112.html

С подкрепата на програма "Култура" на Европейската комисия, Гьоте Институт България и Фондация Роберт Бош.
ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"


Среща-разговор с художника Баптист Коельо (Индия) - резидент на Сдружение "Изкуство днес" и носител на наградата на Фасада видео фестивал 2011

2 май 2012, сряда, 18.00-19.00 часа
Галерия Коридор, ул. "Константин Стоилов" 36, Старият Град


Коельо ще разкаже за “You can’t afford to have emotions out there” – проект върху конфликта между Индия и Пакистан на ледника Сиачен и за видео проекта си в България, като акцентира върху подхода си в артистичното проучване и в работата, свързана с участие на публиката.
Разговорът ще се проведе на английски език.

През 2006 Баптист Коельо получава магистърска степен по изкуства в Бирмингамския институт за изкуство и дизайн (BIAD), Великобритания. Правил е самостоятелни изложби в Гран Пале, Берн (2009), Проект 88, Мумбай (2009) и BIAD, Бирмингам (2006). Участвал е в изложби в PumpHouseGallery, Лондон (2012) и VisualArtsGallery, Делхи (2009). Награда за обещаващ художник (2007) от ArtIndiaandIndiaHabitatCentre и “JohnsonPrizeFund” (2006) от BIAD, Великобритания. Художникът живее и работи в Мумбай, Индия


ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"

Фестивал за съвременно изкуство Арт Позитив 2012 – МИНИ

Между 6. април и 04. май 2012 ще се проведе деветото издание на „Арт Позитив”, с който Сдржужение „Изкуство днес” подпомага и насърчава местната културна сцена. Тазгоди??ното издание е под провокативното мото МИНИ.

Участие ще вземат 20 артисти, родени или базирани в Пловдив, чиито творби ще бъдат включени в сборна изложба в Център за съвременно изкуство - Пловдив, Баня "Старинна". За поредна година пловдивските артисти са подготвили множество изненади, с които да покажат, че културната сцена в града ни е на завидно високо ниво. Фестивалът ще бъде съпроводен от пърформанси, акции в градска среда, ретроспективна изложба в галерия „Коридор”, лекции на утвърдени артисти и срещи със студенти и ученици от месните художествени училища и академии.

На 5. април от 18 часа ще се открие ретроспективна изложба в галерия „Коридор”, където ще бъдат показани избрани произведения от изминалите осем издания на Арт Позитив.

На 6. април от 18 часа, сборната изложба на участниците тази година ще бъде открита в Център за съвременно изкуство - Пловдив, Баня "Старинна". Тогава ще бъдат представени минималистичните музикални пърформанси „Pendulum music” и „Clapping music” на Павел Найденов, Нима Гуше и приятели. Със специалното участие на Райчо Станев и интерактивната анимация „Минископ”.

Отркиването ще отпразнуваме с афтърпарти отново в Баня "Старинна" с музика от Victor, Martin, Waysie и Dabreakoff. .

Фестивалът ще продължи до 04. май, когато сборната изложба ще бъде закрита отново с музикален пърформанс от екипа на Павел Найденов и Нима Гуше.

Участници:

Антония Костова, Надя Генова, Гергана Митева, Красимир Добрев, Павел Найденов, Нима Гуше, Павлина Чакърова, Саркис Гаро Нерсесян, Трифон Ташев, Вълко Чобанов, Виктория Филипова, Емил Миразчиев, Севдалина Кочевска, Румен Жеков, Лора Пармакова, Рангел Гидиков, Гергана Мантарлиева, Веселин Трачев, Стефка Цанева, Валери Кьорленски

Цялостен дизайн по идея и проект на Иван Киряков

С подкрепата на Община Пловдив

Медийни партньори: БНТ Пловдив, Катра ФМ, Cultro.euАрт Позитив 2012 – МИНИ
Програма


1.-04. април – акции в градска среда

05. април от 18 часа – откриване на ретроспективна изложба в галерия „Коридор”

06. април от 18 часа – откриване на сборна изложба в Център за съвременно изкуство - Пловдив, Баня "Старинна", интерактивна анимация „Минископ” на Райчо Станев, два музилакни минималистични пърформанса „Pendulum music”, „Clapping music” (в изпълнение на Павел Найденов, Нима Гуше и др.) , афтърпарти с музика от Victor, Martin, Waysie и Dabreakoff.

04. май от 20 часа – пърформанс „In C“ (в изпълнение на Павел Найденов, Нима Гуше и др.), финисаж

Работно време
11.00 - 18.00 ч.
Почивен ден - понеделник.
Неделя, 15 април - почивен ден


ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"


Гьоте - институт България

представят

ОБЕРХАУЗЕН НА ТУРНЕ 2012

Специални селекции от фестивала Оберхаузен 2011

За пореден път най-старият късометражен филмов фестивал в света гостува в България. Представят се две програми с най-доброто от последното 57-мо издание.


Прожекции:
6 март (вторник) 2012, 19.30 часа - Селекция от международния конкурс 2011
7 март (сряда) 2012, 19.30 часа - Селекция видео арт 2011

Център за съвременно изкуство-Пловдив, Баня “Старинна”
бул. „6-ти септември” 179

Селекция от международния конкурс 2011 (81 мин.)
Включени са забележителни филми като “Sans-titre” (Без заглавие) на Нейл Белуфа, носител на Гран при на град Оберхаузен или спечелилият Голямата награда “Mercurio” (Меркурио) на Сандро Агилар. Не по-малко интересни са и останалите филми в селекцията, като например вглъбеният и прецизно направен документален филм „Inwentaryzacja“ (??нвентаризация) на поляка Павел Лозински.

В програмата:
Кенгере
(Питър Тукей Мухумуза, Уганда 2010 (Наградата на фестивала)
Атрофия (Палеса Шонгве, Южна Африка 2009 (награда на екуменическото жури)
Меркурио (Сандро Агилар, Португалия, 2010 (голямата награда на международното жури)
В Новия свят (Рик Ракслен, Канада, 2009)
Инвентаризация (Павел Лозински, Полша, 2010)
Филмите са в оригиналните си версии, с английски субтитри

Селекция видео арт 2011 (92 мин.)
Втората програма представя филми, които днес се правят предимно от по-младото поколение. Освен работи на международно признати артисти като Рое Розен и Лор Пруво са включени и немски заглавия, сред които и победителят в конкурса за немски филм “Traces of an Elephant” (Следи от слон) на Ванеса Ника Мюлер.

В програмата:
TSE
(Роуи Росен, Израел, 2010 (Награда "Арте" за европейски късометражен филм)
Художникът (Лор Провост, Великобритания, 2010 (голямата награда на международното жури)
99 Beautiful(Тесса Кнап, Германия, 2010 (награда "Зонта")
Тази вечер нещо беше пред вратата ми(Кристин Ген??хаймер, Германия, 2010)
Следи от слон(Ванеса Ница Мюлер, Германия/Обединено Кралство, 2011 (Награда за най-добър принос към конкурса с немскоезични филми)
Филмите са в оригиналните си версии, с английски субтитри

За повече информация - www.kurzfilmtage.de
Архив страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46

Седмица на Съвременното Изкуство:

Aрт Позитив:

Фронт за Комуникация - Проект за нови медии и теория

 Критика на чистия образ - между ментето и цитата

 

Гостуващи изложби:

 

© Сдружение Изкуство Днес 2009

xhtml nosp