titul
НОВИНИ И СЪБИТИЯ

Настоящи събития:

ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"


Оберхаузен на турне 2011
Международния фестивал за късометражни филми
Филмови прожекции


12 и 13 март 2011 г. от 19.30 часа
Клуб BASQUIAT, ул. Гладстон № 1, Пловдив

Фестивалът за документални и късометражни филми в Оберхаузен отново гостува в Пловдив. Ще бъдат показани филми от международния конкурс 2010. Програмата ще представи Якоб Рачек, куратор и културен мениджър в фондация Роберт Бош на сдружение "Изкуство Днес".

Магнус Бертас, Сеунго Чо, Шалимар Пройс, Ханалена Хауру,
Матео Гарих, Сюзан Тюрко, Лауре Прувоуст, Жане Фауст,
Сирах Фойгел Брутман, Ейтан Ефрат, Яел Бартана, Юлия Ошац,
Алексия Валтер, Максим Матрай, Мунира ал Солх

В партньорство с Гьоте-Институт България.

ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"


shortfilmlivemusic: reconstructing Mahler"
a vision?s gleaming sounds

Сряда, 10 Ноември 2010, 20.00 часа в Клуб Basquiat – ул. Гладстон 1, Пловдив

Сдружение Изкуство Днес и Клуб Basquiat Wine & Art представят shortfilmlivemusic - късометражен филм с музика „на живо” - концертен проект от Германия, при който актуални късометражни филми ще са озвучени с експериментална музика, като така музика и филм ще се сливат в аудиовизуално звуково преживяване. По случай 150-ят Рожден ден на известния композитор Густав Малер групата ще представи специална филмова програма за концерт и интернационална работилница за озвучаване на филми „на живо”.

www.shortfilmlivemusic.de

ВХОД: СВОБОДЕН
С поткрепата на Гьоте-институт България и Robert Bosch Stiftung.


ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"


МЕТАПОЛИЗЪМ. Градски въпроси

AЯT PROTECTS YOU / Йохен Траар (A)
гангарт / Симонета Ферфоля, Хеинрих Пихлер (A)
Институт за културно-устойчиви стоки /
Барбара Цеидлер, Аббе Либански (A/CZ)
Йосеф Рамаседер (A)
Хаико Бресник (A/D)

Куратор: Якоб Рачек

Откриване: 15 окт 2010 г. – 17 ч.
Панел: „Утопии на безпорядъка“ с Александър Клозе / Берлин - 18 ч.
Изложба: 16 окт – 12 ное 2010 г.


Груповата изложба “МЕТАПОЛИЗЪМ. Градски въпроси’’ в Център за съвременно изкуство Пловдив показва артистични интервенции, свързани с кръговрата на оползотворяване и преоценяване на обикновените неща. Намерени предмети, сурови и отпадъчни материали намират ново предназначение като артистични средства: всеки проект от изложбата е поставен в градска среда и използва рециклирането като артистична стратегия за създаване на композиции с отворен край, вместо завършени творби.
“МЕТАПОЛИЗЪМ. Градски въпроси” си поставя за задача да се поучи от действащите системи извън градската инфраструктура и да се заеме с ’практически анализ’’ чрез артистични средства. Докосваме се до Пловдив като морфологично поле на сили, където моделите на спонтанни сътрудничества процъфтяват. Артистичните интервенции разкриват този непознат модел на неформални градски сътрудничества. Те се движат в сфери, където политическите решения, социалната дистрибуция и вещественото позициониране в публичното пространство са загърбени, за да ни покажат необяснимото в днешното общество.

С подкрепата от bm:ukk (Австрийското министерство на образованието, културата и изкуствата), Австрийско посолство София, Гьоте-Институт България, Фoндация Роберт Бош, Европейска Културна Фондация, Общината Пловдив, Liebherr


ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"


ФАСАДА ВИДЕО ФЕСТИВАЛ ПЛОВДИВ
проект на Сдружение “Изкуство днес” в партньорство с Гьоте-Институт България

5 - 10 октомври 2010 - всяка вечер от 20 до 22 ч.

конкурс
На 5-ти Октомври 2010 г. Пловдив за първи път ще стане домакин на международното събитие ФАСАДА ВИДЕО ФЕСТИВАЛ. Екстериорът на живописната част на Стария град ще се превърне в екран за видео арт във всичките му форми. Повече от 40 конкурсни предложения от начинаещи и напреднали автори от над 25 страни са избрани от интернационално жури: Бетина Щайнбрюге, Берлин, куратор и писател; Севдалина Кочевска, Пловдив, художник; Калин Серапионов, София, художник; Красимир Терзиев, София, художник; Емил Миразчиев, Пловдив, художник и директор на Сдружение Изкуство Днес. Фестивалът ще завърши на 10 октомври, когато ще бъде връчването на наградата ФАСАДА VIDEOAWARD.

извънконкурсна програма
Серия от паралелни събития ще съпровождат главния конкурс. В сряда, 6 Октомври селекцията 40 години немско видео изкуство (40jahrevideokunst.de) ще обедини някои от най-прогресивните и вдъхновяващи немски автори през последните десетилетия. Поканихме Бетина Щайнбрюге за открита лекция на тема "Видове кураторски практики: движение между изкуство, кино и перформънс". На следващия ден, 8и Октомври, ще представим специална селекция от видео творби произведени в рамките на DAAD Berliner Kunstlerprogramm. От 1961 г. тази програма кани артисти да живеят за една година в Берлин. Видео проектите, участващи във ФАСАДА ВИДЕО ФЕСТИВАЛ отразяват градската същност на немската столица с нейните разнообразни исторически, социални и културни пластове. На 9 Октомври, Събота, ще представим открита лекция на тема "Видео арт практики", представяйки някои концептуални и технически основи за видео арт продукция.

контекст
Концепцията на ФАСАДА ВИДЕО ФЕСТИВАЛ следва две главни идеи:
Публичното пространство променя функцията си на пасивен фон и се превръща в активна зона. Пренебрегваното публично пространство на Старият град се трансформира в оживено място за артистични прояви. Ценители и случайни посетители оформят уникална публика. Самите фасади участват с говор и движение - те оживяват.
Видео изкуството напуска своите херметически убежища - кино клубове, галерии и музеи. То е изкарано навън, в директен контакт с публиката и заобикалящото пространство. Фасадата се превръща в място за среща между творец и публика, между изкуство и публично пространство. Фестивалът ще стане платформа, на която културните институции, кураторите, творците и критиците от цял свят ще могат да споделят идеи и опит в областта на съвременното изкуство.

www.facade.arttoday.org


ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"


Facciata – фасада едитор
Медиа проект в публичното пространство от формация „media architecture“ (Германия)

17 до 18 Септември 2010 г., 20 ч.

Проектът FACCIATA използва аспектите на промяна и гъвкавост като комбинация и създава изображение на новата фасада. Фасадата се превръща в образ, индивидуално и интерактивно изградена фикция в реалното пространство.

mediaarchitecture.de e студио бaзирано във Ваймар, носител на няколко награди, което се занимава с изкуство, дизайн и технология. Някои от проектите на студиото се доближават до класически комерсиални творби, като се придържат към изследвания в областта на изкуството, дизайна и технологията.
mediaarchitecture.de e основано във Ваймар през 2006г. от Йенс Вебер и Андреас Волтер.

FACCIATA е представен като част от FACADE VIDEO FESTIVAL, 5ти - 10ти октомври,
2010 г.

този проект е с подкрепата на Goethe-Institut Bulgarien, Robert Bosch Stiftung и Община Пловдив.

www.mediaarchitecture.de/projekte/facciata
Архив страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45

Седмица на Съвременното Изкуство:

Aрт Позитив:

Фронт за Комуникация - Проект за нови медии и теория

 Критика на чистия образ - между ментето и цитата

 

Гостуващи изложби:

 

© Сдружение Изкуство Днес 2009

xhtml nosp