titul
НОВИНИ И СЪБИТИЯ

Настоящи събития:

ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"


Facciata – фасада едитор
Медиа проект в публичното пространство от формация „media architecture“ (Германия)

17 до 18 Септември 2010 г., 20 ч.

Проектът FACCIATA използва аспектите на промяна и гъвкавост като комбинация и създава изображение на новата фасада. Фасадата се превръща в образ, индивидуално и интерактивно изградена фикция в реалното пространство.

mediaarchitecture.de e студио бaзирано във Ваймар, носител на няколко награди, което се занимава с изкуство, дизайн и технология. Някои от проектите на студиото се доближават до класически комерсиални творби, като се придържат към изследвания в областта на изкуството, дизайна и технологията.
mediaarchitecture.de e основано във Ваймар през 2006г. от Йенс Вебер и Андреас Волтер.

FACCIATA е представен като част от FACADE VIDEO FESTIVAL, 5ти - 10ти октомври,
2010 г.

този проект е с подкрепата на Goethe-Institut Bulgarien, Robert Bosch Stiftung и Община Пловдив.

www.mediaarchitecture.de/projekte/facciata


ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"


Aпендикс - бележки на изчезващото тяло
инсталация от Катарина Рачек (Австрия) в галерия Коридор

10 Септември до 30 Октомври 2010 г.


ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"


DWELLING-IN-TRAVEL (ЖИВОТ В ДВИЖЕНИЕ)
16-та Седмица на съвременното изкуство

Aлтерациони Видео (Италия), Йел Бартана (Израел), Урсула Биеман (Швейцария), Хота Кастро (Перу), Мекитар Гарабедян (Белгия), Шиймъс Фарел (Ирландия/Франция), Иман Иса (Египет), Хива К. (Ирак), Даниела Костова и Миряна Тодорова (България), Даниел Кнор (Румъния), Карлос Мота (Колумбия), Иван Мудов (България), Ахмет Огут (Турция), Мария Пападимитриу (Гърция), Енцо Умбака (Италия)
Куратори: Катя Ангелова и Андрея Виарда

Изложбата “Живот в движение” цели да изследва проблеми, свързани с понятията “флуидно гражданство” и “нова мобилност” в съвременното глобално общество и особено в новоразширената европейска територия. Самият проект не се съсредоточава върху историята или политическите проблеми на миграцията и правата на мигрантите, а върху пребиваването, съществуването, живеенето и работенето на място, в култура, които не са собствените или родните, а са по–скоро придобити по време на път.

“Живот в движение” събира в едно произведенията на 15 автори и колективи в Баня Старинна в Пловдив. Включва седем нови проекта на Шиймъс Фарел (роден в Ирландия, но живеещ между Париж, Франция, и Патрия, Испания), Иман Иса (родена в Египет, но живееща в Ню Йорк, САЩ), Хива К. (иракски кюрд, живеещ в Берлин, Германия), Даниела Костова и Миряна Тодорова (родени в София, но живеещи в Ню Йорк, САЩ), Даниел Кнор (роден в Румъния, но живеещ и работещ в Берлин, Германия), Иван Мудов от България и Енцо Умбака от Италия (и двамата със значителен “мигрантски” опит). Тези проекти участват в изложба от индивидуални творби, всички от които отразяват номадската, културната или устно-предаваната история във връзка с разбирането на “флуидно гражданство” и “нова мобилност” в съвременното глобално общество.

Проектът се осъществява с подкрепата на: Oбщина Пловдив, Robert Bosch Stiftung, Goethe-Institut Bulgarien, UniCredit Bulbank
Проектът е реализиран с техническата подкрепа на: Gallery Vitosha, art project Depot, Essenza


ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"


МЕСТА И СУБЕКТИ
Пърформанс арт уикенд от 18-20 юни 2010 г.

Елизабет Пенкер (A), Сузане Рогенхофер (A), Марина Фауст (FR/A), Емерик Ено (FR), Алберт Майър (A), ДаДа Да Академия (INT), Формация ВИЛХЕЛМ ГРЬОНЕР (D), Forever and a day B?RO (D).

Лятната програма в Центъра за съвременно изкуство, Пловдив (ЦСИ) е посветена на различни форми на Пърформанс арт, което ще премине отвъд разделителните граници на скулптурата и инсталацията, звука, вокала и танца. От 18 до 20 юни 2010 г. Центърът за съвременно изкуство ще бъде домакин на около двадесет международни и български артиста, които ще участват в интердисциплинарна плеада и ще създадат една уникална атмосфера за артистични срещи.
Петъчната тематична вечер в ЦСИ ще започне с Елизабет Пенкер и Сузане Рогенхофер, две виенски артистки, чиято работа е посветена на изследването за възможни препокривания между езика на музиката и живописната структура. За техния пърформанс в Пловдив ще си сътрудничат със сънародника си Алберт Майър също така и със студенти от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив (AMTИИ).
С напредването на вечерта, публиката ще стане свидетел на пърформанс на младия френски изпълнител Емерик Ено, чиято музика води началото си от “формиране на глас и дихание между тишина, съприкосновения и сърцебиения, ритми и наситена маса от звуци. Той отваря път към импровизацията и остава, в този който е станал свидетел на изпълнението му, впечатлението за едно цялостно преживяване. Неподправено, поетично и крехко” (Антони Домингес, Mouvement)
Програмата ще премести ракурса си в два филма от Марина Фауст- “Транспорт” и “Паркът”. Нейната работа разказва за „спектакъл между театралност и реалност, такъв който остава дистанция, който с времето се оказва че е едно неоценимо богатство, и който не е нито живота нито неговата противоположност, а е обикновен като живота, и е обвързан с него, такъв който не го видоизменя, а го продължава.” (Стефани Моасдо)
На 19 юни, галерия “Коридор” при сдружение “Изкуство днес” ще открие изложба-инсталация на ДаДа Да Академия, група създадена преди две години във Виена като отворен колектив за артистична продукция и представяне. ДаДа Да Академия е съсредоточена върху творчески връзки между арт/ звук и поезия. За тази цел са привлечени международни художници, писатели и музиканти, които се занимават с тази тема.
За да деконструират и обновят граматиките в тези пространства, многобройните изобразителни/ лингвистични / музикални езици се развиват. Неясното заглавие на изложбата в Пловдив, „архив / ПОКАЗАН” разглежда идеята за ретроспекцията като представя нови членове, но и такива които не са членове. Галерия “Коридор” ще представи творби и проекти от Марина Фауст, Лазар Лютаков, Алберт Майър, Александър Пеев, Тамуна Ширбиладзе, Ирис Брош, Панос Пападопулос, Елизабет Пенкер, Максимилан Праматаров, Сузане Рогенхофер, Дорота Валетинович, Селма Доборач и Аксел Щокбургер.
С “33 скици” фестивалът през уикенда ще кулминира с хореография специално направена за това място от берлинската формация ВИЛХЕЛМ ГРЬОНЕР. Дуетът Мариола Грьонер и Гюнтнер Вилхелм се посвещават на основни въпроси отнасящи се към пространственото предназначение на хореографията, техническото учение на прецизното движение и техните междинни отражения. И като включва всичко това се сформира един нежен воал от ирония, рефракция и хумор.” (Франц Антон Крамер, Танцова платформа Дюселдорф).
Пърформансът на ВИЛХЕМ ГРЬОНЕР ще бъден последван от “Лонтано”- изложба за една нощ куратиран от Forever and a Day B?ro с творби от берлински артисти като Бен Котрел, Матиас Дорнфелд, Андрю Гилбърт, Мариола Грьонер, Ервин Кнейсл, Маркус Селг и Астрид Суркова.


МЕСТА + СУБЕКТИ се осъществява с подкрепата на Гьоте-Институт България, Европейска Културна Фондация, Австрийското посолство в София и АМТИИ Пловдив.

ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"


АРТ ПОЗИТИВ
откриване 20.04.2010 год. изложбата продължава до 20.05.2010 год.

по идея на Jakob Racek

Оптимизъм
Черногледството процъфтява. Едва ли не минава ден без новина за валутна катастрофа, фалит и криза. Изглежда, че кризата се превърна в парадигмата на на??ето време. Установено е, че е навсякъде: в икономиката, в на??ите социални ценности и не на последно място по значение в изкуството. Трудни времена за оптимистите. Но художниците са експерти в криза. Те отговарят на непрестанно лоши прогнози с алтернативни модели, защото техния капитал е творчеството и по този начин се отделят от колебанията на световната икономика. Изкуството има властта да създава нови пространства и дискурси. Това е толкова наивно, колкото е очевидно. Силата на изкуството е неговата свобода, а това означава критичното му отношение спрямо преобладаващите мнения и настроения.

Участници: Антония Костова, Велизар Димчев, Вячеслав Есенков, Дейвид Хейууд, Десислава Димчева, Елеонора Хаджиниколова, Емил Миразчиев, Красимир Добрев, Коста Тонев, Лора Пармакова, Мария Миткова, Наташа Кюпова

Работно време: вторник - неделя от 14.00 до 18.00 часа, понеделник - почивен ден
Вход: 1лв (за ученици, студенти и пенсионери - 0,50лв)


С подкрепата на:
Архив страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44

Седмица на Съвременното Изкуство:

Aрт Позитив:

Фронт за Комуникация - Проект за нови медии и теория

 Критика на чистия образ - между ментето и цитата

 

Гостуващи изложби:

 

© Сдружение Изкуство Днес 2009

xhtml nosp