titul
НОВИНИ И СЪБИТИЯ

Настоящи събития:

ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив

ataУрсула Биман, Subatlantic, 2015. Видео кадър.

Operaismo Naturale: Екология на събитието

Етап I на Дигитални екологии: проект в два етапа

свързвайки две места на града Пловдив, България, в които ще се изложат работите, Център за съвременно изкуство Баня старинна (ул. 6-и септември 179) и СКЛАД (ул. Екзарх Йосиф 16) в Пловдив, България.

С изложени художествени работи и интервенции на Донатела Бернарди, Урсула Биман, Лъчезар Бояджиев, Делфин Шапюи Шмиц, Войн де Войн & Симоне Гилгес, Йонас Етер, Дейвид Джак, Моника Урсина Йегер, Ноуботик, Доминик Кох, Марлене Майер, Боян Манчев, Ангела Мелитопулос, Уриел Орлов, Урсула Пала, Елена Пейчинска, Елоди Понг, Изабел Райс, Оливер Реслер, Доротеа Руст, Керстин Шрьодингер, Паскал Швайгхофер, Сандро Стойдлер, Аксел Щифел, Камен Стоянов, Милва Щуц, Катарина Свобода, Уна Земан / Бодан Стелик, Лена Мария Тюринг, и Александер Тухачек

Куриран от Димитрина Севова

Ко-куриран от Катарина Свобода и Емил Миразчиев

27 юли до 5 септември 2018 г.

Работно време на Център за съвременно изкуство Баня "Старинна" -
14.00 - 20.00 ч., почивен ден понеделник.

Работно време на Тютюнев Склад -
14.00 - 17.00 ч., почивен ден събота, неделя и понеделник.

Откриване: петък 27 юли 2018 г.
18:00 Отварят се вратите на двете изложбени пространства
19:00 Добре дошли и кураторско въведение в Център за съвременно изкуство Баня старинна
последвано от пърформанси на Александър Тухачек и Аксел Щифел

Събития: събота 28 юли 2018 г.
14:00 Водена от кураторите обиколка из двете пространства в присъствие и с контрибуция на участващите художници
16:00 Пърформанс на Доротеа Руст
Вечерна програма
19:00 Лекция на Боян Манчев
20:15 Пърформанс-лекция на Лъчезар Бояджиев
21:00 Пърформанс на Войн де Войн & Симоне Гилгес
(подробна програма следва скоро)

Събития: неделя 29 юли 2018 г.
Пърформанси на Уна Земан, Аксел Щифел, Изабел Райс; лекции на Сандро Стойдлер, Дейвид Джак, Катарина Свобода; публично интервю с Александър Тухачек от Димитрина Севова, и други контрибуции
(подробна програма следва скоро)

Събития: събота 01 септември 2018 г.
19:00 Пърформанс на Делфин Шапюи Шмиц, Център за съвременно изкуство, Баня "Старинна"


Дигитални екологии се разгръща в два етапа от международен групов изложбен проект и се провежда на две места, Център за съвременно изкуство Баня Старинна и бившия тютюнев СКЛАД в Пловдив. Първият етап се провежда от 27 юли до 5 септември 2018 г. със заглавие Operaismo Naturale: Екология на събитието, с разговори, интервенции и пърформанси на 28 и 29 юли и 1 септември; а вторият – разширен изложбен проект, основаващ се на първата изложба и нейния контекст, от 4 май до 29 юли 2019 г., с придружаващ симпозиум на 5 и 6 май 2019 г.

Дигитални екологии извежда на показ произведения на изкуството, които се ангажират с екологични области, за да образуват съзвездие от еко-изкуство, еманципаторски худжествени практики и ангажирани естетически инвенции. Те имат етични последици в ерата на метаданните и политическата икономия на валоризиране на информацията в пост-интернет условия и в тревожните времена на бързата и непредвидима промяна на климата, свързана с глобалното затопляне. Изложбеният проект е платформа за представяне, но и лаборатория за съвместно изследване, за да се измислят нови концепции, влияния и възприятия – пространство на експерименти за това как да се превърне знанието в практика и практиката в знание, със своя собствена темпоралност.

Operaismo Naturale: Екологият на събитието се вдъхновява от желанието на Дельоз & Гатари да напишат философия на природата, в която всяко различие между природа и изкуство се замъглява. Последният том на Философия на природата остава неписан проект в рамките на тяхната колективна работа, в каналите на тяхната нелинейна микрологика от философски идеи. Оставя свободно пространство, за да спекулираме, да фабулираме, да експериментираме какво и как една такава философия може да бъде, като е неизбежно предмет на естетика и етика. Ненаписаната Философия на природата е проект на естествения материализъм в научната фантастика, който оставя недовършен труд, праг за "еретични" идеи в замъглената зона между природата и хитростта на изкуството, или това, което Мишел Фуко нарече точки на ереси, които съответстват на "Събитийно-центрираните сингулярности" на Дельоз & Гатари и резонансите между тях, които съставляват диаграмните характеристики на равнината. Тяхната физическа величина може неочаквано да ни отведе в нова посока, където вече няма нужда от спекулативно единство между природата и духа или между природата и технологията, а по-скоро екологични модулации на пластичността на микромозъци. Пластичните сили действат между органичното и неорганичното, между човешкото и нечовешкото. Техният пластичен метод е не толкова преобразуване на едното в другото, а нещо, което се предава от едно в друго, за да се предвиди бъдещето на социалната и политико-естетическата промяна.

Проектът разпитва как връзката между коцепциите за пластичност в природата, изкуство и общество може да бъде раз-образувана и смятана за абстрактна машина и конкретни пластични сили, пластичността като естетическа и социална сила, която може да бъде формулирана като пластични сили и органични сгъвки в многопластовите плата на материята.

Текст (откъс): Димитрина Севова
Ще намерите пълния текст на сайта на проекта Дигитални екологии: проект в два етапа.

Проект на Сдружение Изкуство днес, Пловдив, в сътрудничество с Корнер Колидж, Цюрих.


ataПроектът е част от програмата на Пловдив 2019 - Европейска столица на културата.

Подкрепен от Общинска фондация Пловдив 2019, Про Хелвециа, Гьоте Институт София, Федерален Канцлерамт Австрия (Bundeskanzleramt), Австрийско Посолство в София.


ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив


ataОтворена покана за участие във Фасада видео фестивал 2018

Артисти от цял свят са поканени да изпратят своите видео творби в Пловдив, България.

Сдружение "Изкуство днес" / Център за съвременно изкуство, Пловдив / ще бъде домакин на 9-ото издание на Фасадния видео фестивал между 28 и 30 септември 2018 година.
Фасада видео фестивал свързва хората, изкуството и градската среда чрез прожектиране на видеотворби по стените на къщите в Стария град
Видеотворбите трябва да бъдат изпратени до 30 април 2018 г.
Няма ограничения по отно??ение на темата.

Можете да научите повече за фасада видео фестивал и отворената покана на адрес
www.facade.arttoday.org


Архив страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45

Седмица на Съвременното Изкуство:

Aрт Позитив:

Фронт за Комуникация - Проект за нови медии и теория

 Критика на чистия образ - между ментето и цитата

 

Гостуващи изложби:

 

© Сдружение Изкуство Днес 2009

xhtml nosp