titul
НОВИНИ И СЪБИТИЯ

Настоящи събития:

ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня Старинна

Сдружение "Изкуство днес" представя


ata
Трето издание на ежегодния видео фестивал "Фасада"
12-16.09.2012 г.
Място - лапидариума и други избрани локации в Старинен Пловдив.


"Фасада" е един от ежегодните проекти на Сдружение "Изкуство днес". Организаторите на фестивала се стремят да утвърдят и подпомогнат развитието на видео изкуството в България като си поставят за цел да изследват интеракцията между градската среда, жителите и видеото като медия.

Фестивалът е създаден през 2010-та година и по традиция в рамките на провеждането му филмите се прожектират върху фасади в Старинен Пловдив. Въпреки кратката си история фестивалът се радва на огромна популярност сред видео-артистите по цял свят. Сред получените 270 кандидатури, международно жури избра 84 видео творби на 67 артисти от 22 държави.

Фестивалът ще бъде открит на 12 септември от 20.00 ч. на Лапидариума до Балабановата къща. Програмата ще бъде съпроводена от аудио-видео пърформанса “Фасет” на Петко Танчев и Атанас Динчев.

Носителят на наградата Фасада (едномесечна резиденция в мултимедийната лаборатория на Сдружение Изкуство днес през 2013 г.) ще бъде избран от жури в състав:

Рене Бекман (артист и куратор, Холандия/България)
Баптист Куелю (видеоартист, носител на наградата на "Фасада" видео фестивал 2011, ??ндия
Севдалина Кочевска (видеоартист, България)
Надя Генова (артист, България)
Емил Миразчиев (директор на "Фасада" видео фестивал)

Фестивалът се организира с подкрепата на: Община Пловдив, Гьоте-институт България, фондация Пловдив 2019 и с медийното партньорство на БНТ, БНТ Пловдив, Катра ФМ, Дарик радио, Радио Пловдив, в-к Марица.
Събитието е част от инициативата «Пловдив – кандидат за европейска столица на културата 2019»

Повече информация: http://www.facade.arttoday.org/en/2012/program


ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня Старинна


18то издание на Седмица на съвременното изкуство представя:

"След 15 минути всички ще сме в бъдещето" (Опера)

08.09.-05.10.2012, Център за съвременно изкуство Пловдив, Баня Cтаринна
Откриване: 07.09.2012 в 19 часа с пърформанс на Венелин Шурелов

Дискусия: „Ролята на изкуството за формулиране на социални и политически визии” с Галина Димитрова-Димова, Десислава Димова, Торил Йоханесен, Боряна Венциславова, Венелин Шурелов
8 септември 2012 от 11 часа в Баня Старинна, вход свободен

Куратори: Галина Димитрова-Димова и Десислава Димова

Художници: Пиер Бисмут и Аaрън Шустър, Анета Мона Киша и Луция Ткачова, Что Делат, Лили Рено-Дюар, Наталия Дю, Емре Хюнер, Торил Йоханесен, Джеси Джоунс, Басим Магди, Мишел Найсмит, Венелин Шурелов, Нед Съблет (ASCAP), Лорънс Вийнър (BMI)(ARS) и The Persuasions, Боряна Венциславова


След края на ориентираните към бъдещето големи политически и художествени проекти на модернизма, в света след 1989-та бъдещето се превърна в девалвирал символ на отминала опресивна идеология. Изкуството също изгуби своята роля на знаменосец на бъдещето и се задоволи с това да предлага критика на настоящето.

Нашето поколение живя на прага на комунистическото бъдеще и за нас връзката с утрешния ден не бе само въпрос на авангардна програма. Социалистическата поп-култура например периодически установяваше контакти с бъдещето, за да поддържа вярата в неговата актуалност.

Как изкуството днес може да говори за бъдещето? Къде се позиционира съвременното изкуство по отно??ение на историческата си роля на дистанцирана критика на обществото или тази на ангажиран актьор на политическата сцена?

В търсене на форма, която да отговори както на баналността на образа на бъдещето, който сме наследили от близкото минало и идеологическата тежест на неговото обещание, изложбата се обръща за вдъхновение към преувеличеността и драмата на операта. Операта притежава двойнствен характер, исторически тя развива форми както на популярно изкуство, така и на елитарен жанр. Не на последно място, произхода на думата «опера» («работа» от латински) напомня, че установяването на връзка с на??ето бъдеще е непрестанен и колективен труд, към който, надяваме се, изложбата скромно допринася.

Изложбата поставя предимно произведения, които се развиват във времето (видео, пърформанс) и са в своеобразен диалог с «тоталното» изкуство на операта и педагогическия потенциал на театъра.

Заглавието на изложбата е заето от видеото на Пиер Бисмут и Аарън Шустер «Famous» (2009)


18тото издание на Седмица на съвременното изкуство се организира от Сдружение Изкуство днес с подкрепата на Община Пловдив, Гьоте институт България, Офис за съвременно изкуство Норвегия, Австрийско посолство в София и в партньорство с Фондация Кредо Бонум, Фондация Изкуство, дела и документи и B?ckerstrasse 4, plattform fоr junge kunst (платформа за младо изкуство), Виена. Събитието е част от инициативата «Пловдив – кандидат за европейска столица на културата 2019».


ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"


OTВОРЕНА ПОКАНА ЗА ПРОЕКТИ


свързани с артистични интервенции в градската среда на Пловдив.
Три от проектите ще бъдат продуцирани от Сдружение „Изкуство днес” и ще участват

в URBAN DREAMS в рамките на международния проект

HEICO - "Наследство, идентичност и комуникация в европейските практики на съвременното изкуство" - http://www.atlantisprojects.eu/web/112.html

от мрежaта ATLANTIS - http://www.atlantisprojects.eu/

Проекта URBAN DREAMS ще се състои през месец октомври в градската среда на Пловдив и паралелна изложба-архив в Център за съвременно изкуство – Пловдив, Баня „Старинна” от досегашни художествени практики в публични пространства от България, Германия, Словакия, Молдова, Грузия, Армения, Сърбия, Македония и др. Архива ще бъде достъпен за публично ползване след изложбата.

Условия:

1. Творческа биография
2. Авторски проект – описание на идеята и бюджет за реализация
3. Визуални материали

Предложенията се изпращат на office@arttoday.org в следните формати: doc., pdf., jpg., mpeg2., quick time, mp3.

Краен срок: 20 Юни 2012г.

Всички артисти и културни институции са поканени да предоставят документация на техни проекти реализирани в периода след падането на Берлинската стена.URBAN DREAMS / ГРАДСКИ МЕЧТИГрадът като пространство на възможности

Публичните пространства могат да се разглеждат като резервоари на знание. Такива колективни и индивидуални състояния – както и свързаните с тях желания, мечти и визии – образуват най-различни възможни подтексти на града. Можем да разглеждаме града като един пешеходен пейзаж на тези подтексти. Стари бетонни конструкции, поетично украсен балкон, щрих графити или множеството магазини за булчинска мода – всички те са свидетели на предходни мечти. Реализациите на мечтите, сполучливи или не, могат да ни вдъхновят и научат. Защото мечтите и желанията са повече от задължителен елемент на човешкото съществуване: От тях ние извличаме своята воля – двигателната сила на нашите действия и творения. Ето защо мечтите предполагат възможности и последствия.
URBAN DREAMS ви приканва да възприемете града не просто като сцена на всекидневието или миналото, но като пространство, пълно с възможности за използване, моделиране и възприятие – като физическо и ментално пространство на възможности.

URBAN DREAMS се съсредоточава основно върху артистични практики от Югоизточна Европа. Като се има предивид това, проектът се явява отговор на сформирането на идентичност като следствие от исторически събития. „За малките нации от изтока историята е от изключителна важност: те постоянно си я представят и я изживяват, създавайки своя собствена история на жертвите’” (Лонгинович, 2002). Бремето на най-новата история наистина ще повлияе на URBAN DREAMS, но по същия начин и историята, а с нея и идентичностите, могат да бъдат интерпретирани наново. Следователно градът се превръща в невероятна находка, свидетелстваща, че винаги ще има място за мечти и тяхното сбъдване, което е било винаги активно, въпреки наследството на общия ни манталитет на жертва. В този смисъл URBAN DREAMS цели да допринесе за една креативност при формирането на идентичности.


Проектът URBAN DREAMS има два модула

1. Артистични акции в публичното пространство


URBAN DREAMS изследва обществени и полу-обществени пространства чрез разнообразните перспективи на различни артисти. Чрез URBAN DREAMS изкуството става изследователска стратегия, а градът се превръща в лаборатория. Изкуство, град и ежедневие се изправят един срещу друг. Реакциите и интеракциите с жителите стават част от този непрекъснат изследователски процес. Тъй като полученото познание произлиза от градските пространства, възможностите за представяне на това познание трябва също да бъдат открити точно в тези пространства. Връзките ще бъдат генерирани именно на мястото, на което са възникнали. Реципиентите се превръщат едновременно в наблюдатели и обект на наблюдение, изследователи и изследвано. Актът на (из-)следване сам по себе си се превръща в артистичен пърформанс.

Тук не става въпрос само да локализираме самите мечти, а и да ги интегрираме в контекста на техните реалнoсти. Средствата на изкуството могат да ни предоставят начини да направим мечтите в градска среда и техните контексти видими. Искаме да покажем как желанията и мечтите на градските обитатели се въплатяват в материализирани форми и атмосфера, как се отразяват на градско пространство, как възникват и се използват или как им се противопоставяме.


2. Изложбата като „архив” на мечти

За този проект изложбеното пространствo в Центърa за съвременно изкуство Пловдив се превръща в интерактивен архив и читалище на (предимно източно) европейско артистично градско изследване, съхранявайки мечти, изразени както в експлицитна, така и в имплицитна форма. Oсвен резултатите на актуалната артистична урбанистика в Пловдив и в други градове на партньори от мрежата на HEICO този архив ще представи и международни проекти от последните 22 години по мултимедиален начин (видео, снимки, изложбени каталози и д.р.), на базата на предоставени материали от партньорски организации и артисти.

Партниьорите от мрежата на HEICO:
http://www.atlantisprojects.eu/web/112.html

С подкрепата на програма "Култура" на Европейската комисия, Гьоте Институт България и Фондация Роберт Бош.
ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"


Среща-разговор с художника Баптист Коельо (Индия) - резидент на Сдружение "Изкуство днес" и носител на наградата на Фасада видео фестивал 2011

2 май 2012, сряда, 18.00-19.00 часа
Галерия Коридор, ул. "Константин Стоилов" 36, Старият Град


Коельо ще разкаже за “You can’t afford to have emotions out there” – проект върху конфликта между Индия и Пакистан на ледника Сиачен и за видео проекта си в България, като акцентира върху подхода си в артистичното проучване и в работата, свързана с участие на публиката.
Разговорът ще се проведе на английски език.

През 2006 Баптист Коельо получава магистърска степен по изкуства в Бирмингамския институт за изкуство и дизайн (BIAD), Великобритания. Правил е самостоятелни изложби в Гран Пале, Берн (2009), Проект 88, Мумбай (2009) и BIAD, Бирмингам (2006). Участвал е в изложби в PumpHouseGallery, Лондон (2012) и VisualArtsGallery, Делхи (2009). Награда за обещаващ художник (2007) от ArtIndiaandIndiaHabitatCentre и “JohnsonPrizeFund” (2006) от BIAD, Великобритания. Художникът живее и работи в Мумбай, Индия
Архив страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45

Седмица на Съвременното Изкуство:

Aрт Позитив:

Фронт за Комуникация - Проект за нови медии и теория

 Критика на чистия образ - между ментето и цитата

 

Гостуващи изложби:

 

© Сдружение Изкуство Днес 2009

xhtml nosp