titul
НОВИНИ И СЪБИТИЯ

Настоящи събития:

ataСдружение "Изкуство днес" Ви кани
в Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня Старинна

на предпремиера на спектакъла „ПРЕ–В–КЛЮЧЕНИЯ„ на Театър „А`парт”
по пиесата „Двете приключения на Лемуел Гъливер” на Йежи Брошкевич

Музика: Кшищоф Пендерецки, Сценичен вариант и постановка: Александър Бенга, Сценография и костюми: Доц. Стефан Попов, С участието на: Сашо Петков /Театър „А`парт”- Пловдив/ - Лектор – Лемуел Гъливер, Панайот Добрев-Понко /Държавен Куклен Театър- Пловдив/ – Лилипутът Хълго - Великанът Глум

Приключение или превключване от един светоглед в друг? Физическите параметри и измерения, понятията за „ГОЛЯМО” и „малко” - те ли са критерият за стойностите и значенията на човека и човешките общества? Не са ли духовните стойности, моралните ценности, човеколюбието и добродетелността истинските стъпала, по които ЧОВЕШКИЯТ дух се извисява над нивото на дребните човешки страсти и дребното човешко мислене? Да. Да днес си голям, днес си Гъливер сред лилипутите. А утре...? Утре си пак Гъливер, но сред Великаните. Може би по важно е да останеш себе си, да останеш ЧОВЕК сред човеците…

25-ти май /понеделник/ - 20.30 часа
26-ти май /вторник/ - 20.30


Със съдействието на Полски институт – София


ataСдружение "Изкуство днес"
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"

АРТ ПОЗИТИВ-2009 "СЛАДКО"
10.04-25.05.2009

Работно време: вторник - неделя от 14.00 до 18.00 часа
Вход: 1лв (за ученици, студенти и пенсионери - 0,50лв)

На 17 май /неделя/ изложбата няма да бъде отворена - премиера на спектакъла „ПРЕ–В–КЛЮЧЕНИЯ„ по пиесата „Двете приключения на Лемуел Гъливер” на Йежи Брошкевич, Театър „А`парт” - ПловдивataСдружение ”Изкуство днес”
представя

Симеон Стоилов
“ТЪРСЯ ЧОВЕК”
пространствена намеса в
Център за съвременно изкуство – Пловдив
„Баня Старинна”

С новата си работа Симеон Стоилов провокира най-първичните рецептори за пространство. С една съвсем деликатна и неуловима намеса авторът променя параметрите на средата и оставя зрителя да се лута пипне??ком в търсене на границите на тази неопределеност, в търсене на обект, на опора, на светлина или всъщност в търсене на себе си.
Симеон Стоилов все по-често залага на различни намеси във вече съществуващи пространства. В този случай той се е разграничил от обичайната стратегия и вместо конкретен обект е внесъл по-скоро нови параметри на мястото. Рету??ирал е неговия реален мащаб, за да визуализира една метафора на най-базисните екзцистенциални страхове, на постоянните дилеми и на моментите, когато се движим на сляпо през живота, загубили своите мотиви и цел.
Сега вече не произведението, а зрителят се адаптира към средата. На практика той вече е съучастник на изкуството и важна негова съставка. Самата работа на артиста тук е да създаде най-ефимерно и неуловимо усещане, което буквално полепва по всеки влязъл в голямата зала на Баня Старинна. Стените и подът са се превърнали в пълна абстракция, а изборът е или да избягаш, или да търсиш и откриваш.
Симеон Стоилов е сред най-активно работещите в момента съвременни български художници. След създадения от него светлоотразителен надпис LIFE IS LIES, който беше инсталиран като част от партито на DJ MAG, това е втората му проява в пловдивския център за съвременно изкуство този месец и също може да бъде съпреживяна за кратко – само на 21 март от 14 до 20 часа. ?? двете работи са концентрирани като идея за един директен диалог с публиката. Но докато първата е решена като кратко и ясно послание, в този случай художникът създава едно доста по-интуитивно и емоционално преживяване.

ataСдружение "Изкуство днес"

АРТ ПОЗИТИВ-2009, "СЛАДКО"
резултати от журирането на проектите

На 06.03.2009 г. жури в състав: Веселина Сариева, Емил Миразчиев, Йоханнес Артинян, Лора Пармакова, Надя Генова и Севдалина Кочевска, разгледаха 31 проекта, предложени от 26 автори.
Журито одобри за участие проекти на следните автори:
Антония Костова
Боряна Николова
Велизар Димчев
Веселина Сариева
Вячеслав Есенков
Емил Миразчиев
Елеонора Хаджиниколова
Иван Карев
Илия Ламбов
Йоханнес Артинян
Йово Панчев/Продан Марков
Лора Пармакова
Маргарита Попова
Мария Миткова
Мая Бежанска
Надя Генова
Наташа Кюпова
Петър Кочевски
Севдалина Кочевска
Стоян Терзиев
Самуил Стоянов

Изложбата ще се открие на 10.04.2009 г., петък, в Център за Съвременно Изкуство, Баня "Старинна"


ataСдружение "Изкуство днес"
събира предложения за участие
в петото издание на АРТ ПОЗИТИВ - един проект, представящ съвременно изкуство от автори, които са родени, учили, живеят или творят в Пловдив.

Темата на Арт Позитив 2009 е „СЛАДКО” – по идея на Севдалина Кочевска.
Участието става чрез селектиране на авторски проекти и включва всички форми на изразяване в областта на съвременното изкуство – обект, инсталация, пърформанс, видео, саунд, фотография, живопис, текст, нови медии ...
Моля, изпращайте вашите проекти на ел.поща: office@arttoday.org или в офиса на сдружение „Изкуство днес” на ул. „Константин Стоилов” №36, Пловдив 4000.

Краен срок за получаване: 1-ви МАРТ 2009 г.

За повече информация: office@arttoday.org; 032/638868
Архив страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44

Седмица на Съвременното Изкуство:

Aрт Позитив:

Фронт за Комуникация - Проект за нови медии и теория

 Критика на чистия образ - между ментето и цитата

 

Гостуващи изложби:

 

© Сдружение Изкуство Днес 2009

xhtml nosp