titul
НОВИНИ И СЪБИТИЯ

Настоящи събития:

ataСдружение „Изкуство днес” представя
в Център за съвременно изкуство – Пловдив
Баня „Старинна”

ВОДАТА - СРЕДА НА ЖИВОТ
25 юли - 8 август

Дебютен проект на Марта Димитрова и София Христозова

Проектът цели да представи своеобразен „Храм на Водата”, който да накара хората да се замислят за евентуален свят, в който водата е дефицит! Изборът на пространство не е случаен – Баня „Старинна” в град Пловдив. В центъра на концепцията стои дълбоко преосмисленото отношение към водата. Тя не е само природна сила, ресурс или субстанция, приравняваща се единствено на начините й на употреба. Изложбата акцентира върху съзидателната сила на водата като уникален творец в природата. Водата изгражда, създава, моделира, разрушава, пречиства и се движи постоянно. Идеята е за равносметка и противопоставяне на двата полюса - „Живот със и без вода”!
Проектът е изпълнен от керамика. Технологично керамиката е съчетание на четирите елемента – огън, вода, въздух, земя. Като изразно средство тя е силно свързана със заобикалящата ни среда и същевременно е най-вечният и древен материал, използван от хората. Стремежът керамиката да се представи не през призмата на познатата ни утилитарна стойност, а чрез една по-модерна и съвременна визия, стои в основата на творческите ни търсения.
Още от входа, в първата голяма зала на „Банята”, за посетителите ще бъде пресъздадена идеята за липсата на вода с помощта на импровизиран „Бар” с надпис „Водата свърши!”. Във втората голяма зала е експонирана инсталация от порцеланови отливки на пластмасови бутилки от минерална вода. Изборът на бутилки от литър и половина и броят им – 365 – произхожда от факта, че това е ежедневно необходимото количество вода за чове??кия организъм. В осем от малките зали е изложена по една пластика, представляваща керамична форма поставена във водна среда. Керамиката е потопена до половината във вода, като частта над водата е груба, релефна, „мръсна”, а тази, която е във водата, е гладка, „чиста”, полирана и изваяна от водата. Формите са абстрактни, вдъхновени от природата!

Откриване: 25 юли от 19 ч. в Център за съвременно изкуство - Пловдив, Баня Старинна

Проектът се осъществява с подкрепата на Сдружение “Изкуство днес” и се финансира от Фонда за подкрепа на дебютни проекти 2008, осъществяван съвместно от Национален фонд „Култура”, Фондация Арт Офис, Сдружение „Терра Алтера” и Гьоте-институт България.

За контакти: Марта Димитрова 0883 339 246, София Христозова 0885 140 801

Работно време: 11.00 - 18.30 /без почивен ден/ataСдружение „Изкуство днес” представя
в Център за съвременно изкуство – Пловдив
Баня „Старинна”

В НЕЯ
изложба фотографии на Николай Минчев
02 юли – 20 юли 2009 г.


Николай Минчев е роден на 27.06. 1952 г. в гр. Пазарджик. Завършил е В??АС през 1978 г., специалност „Транспортно строителство”. В момента работи като строителен инвеститорски контрол по Черноморието. С фотография се занимава от дълги години. Печелил е голямата награда на Националната изложба за експериментална фотография в гр. Ямбол през 1997 г., наред с редица други награди от национални форуми на фотографията. Негови произведения са били представяни в общи и самостоятелни художествени изложби в страната и чужбина.

Настоящата изложба представя детайли от интериора на Баня „Старинна”, известна още на пловдивчани като „Чифте баня”. Изложените фотографии отразяват гледната точка на автора, който е привличен от играта на форми и светлина и от рисунъка на специфичните декорации в пространството.

Изложбата се открива на 02.07. 2009 г. /четвъртък/ от 18.30 ч.

Работно време: всеки ден от 10.00 до 18.00 ч.

За контакти с автора: m_chev@abv.bg; http://m-chev.blogspot.comataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"

представя

Константин Божанов
ПЛАТОНИЧНИ ОБЕКТИ
29 май – 30 юни 2009

куратор: Светлана Куюмджиева

Откриване – 29 май 2009 (петък), 18.00 часа
в Център за съвременно изкуство - Пловдив, Баня "Старинна"

Константин Божанов показва най-новите си работи в първата си самостоятелна изложба в България. Повече от 20 години авторът живее в Лондон, Лос Анджелис и Ню Йорк и се изявява успешно като скулптор, визуален артист и кинорежисьор.
Идеята за Платоничните обекти, е инспирирана от теорията за универсалиите на Платон. Константин Божанов илюстрира тази теория с поредица от скулптурни обекти и фотографии, чийто фокус са обикновените утилитарни предмети. Смяната на контекста наслагва ново, както Платон би го определил, „божествено” значение върху техния смисъл. Стълби, тоалетни чинии, компютри, автомобилна гума, клетка са пресъздадени като скулптури и композирани в определен ред. Интерпретацията им е сведена до синтез и абстракция. Присвоени по този начин от реалността те се отъждествяват напълно с идеята за универсалиите, по същия начин като фрагментите, които са впечатлили артиста дотолкова, че да ги заснеме и отнесе със себе си от различните страни, в които пътува. В определен смисъл чрез всичко това художникът осъществява доста задълбочена и философска критика на консумативната и рационална логика, по която се движи съвременното общество.
В работите си Константин Божанов прави постмодерен коментар върху изкуството на Бранкузи, Ив Клайн и Джеймс Лий Байърс. Повечето от тях инспирирани от конкретни произведения на тези автори: Масата на мълчанието и Безкрайната колона на Бранкузи, Джеймс Лий Байърс живееше тук на Джеймс Лий Байърс и Неозаглавено синьо на Ив Клайн.
Освен скулптурните обекти и фотографиите, в изложбата са представени и две по-ранни видеа на Константин Божанов – Горящи клади (2005-2008), Катастрофа (2003 – 2008).
След като е натрупал известност в чужбина Константин Божанов организира тази мащабна изложба в пространствата на Баня „Старинна” провокиран най-вече от желанието да опознае отблизо българската сцена и публика. След гостуването им в Пловдив част от произведенията ще бъдат представени в самостоятелни изложби в Otero Plassart Gallery, Лос Анджелис в края на тази година и Begonia Melone Gallery, Мадрид в началото на следващата.


ataСдружение "Изкуство днес" Ви кани
в Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня Старинна

на предпремиера на спектакъла „ПРЕ–В–КЛЮЧЕНИЯ„ на Театър „А`парт”
по пиесата „Двете приключения на Лемуел Гъливер” на Йежи Брошкевич

Музика: Кшищоф Пендерецки, Сценичен вариант и постановка: Александър Бенга, Сценография и костюми: Доц. Стефан Попов, С участието на: Сашо Петков /Театър „А`парт”- Пловдив/ - Лектор – Лемуел Гъливер, Панайот Добрев-Понко /Държавен Куклен Театър- Пловдив/ – Лилипутът Хълго - Великанът Глум

Приключение или превключване от един светоглед в друг? Физическите параметри и измерения, понятията за „ГОЛЯМО” и „малко” - те ли са критерият за стойностите и значенията на човека и човешките общества? Не са ли духовните стойности, моралните ценности, човеколюбието и добродетелността истинските стъпала, по които ЧОВЕШКИЯТ дух се извисява над нивото на дребните човешки страсти и дребното човешко мислене? Да. Да днес си голям, днес си Гъливер сред лилипутите. А утре...? Утре си пак Гъливер, но сред Великаните. Може би по важно е да останеш себе си, да останеш ЧОВЕК сред човеците…

25-ти май /понеделник/ - 20.30 часа
26-ти май /вторник/ - 20.30


Със съдействието на Полски институт – София


ataСдружение "Изкуство днес"
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"

АРТ ПОЗИТИВ-2009 "СЛАДКО"
10.04-25.05.2009

Работно време: вторник - неделя от 14.00 до 18.00 часа
Вход: 1лв (за ученици, студенти и пенсионери - 0,50лв)

На 17 май /неделя/ изложбата няма да бъде отворена - премиера на спектакъла „ПРЕ–В–КЛЮЧЕНИЯ„ по пиесата „Двете приключения на Лемуел Гъливер” на Йежи Брошкевич, Театър „А`парт” - Пловдив

Архив страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45

Седмица на Съвременното Изкуство:

Aрт Позитив:

Фронт за Комуникация - Проект за нови медии и теория

 Критика на чистия образ - между ментето и цитата

 

Гостуващи изложби:

 

© Сдружение Изкуство Днес 2009

xhtml nosp