titul
НОВИНИ И СЪБИТИЯ

Настоящи събития:

ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня Старинна

СЕДМИЦА НА СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО 2016

МУЗЕЯТ РъБ


Група „Ръб“ е завършено явление и въплъщава най-силните проявления на българския концептуализъм в началото на 90-те години. Сформирана през януари 1989 година, групата обобщава двата основни принципа, по които се сформират групите по онова време в страната ни - териториалният и изразно-концептуалният. Художниците, учредили групата, са: Албена Михайлова, Венета Маринова, Данчо Григоров, Димитър Грозданов, Димитър Келбечев, Димитър Митовски, Емил Миразчиев, Ивайло Григоров, Игор Будников, Кольо Карамфилов, Моника Роменска, Надя Генова, Павел Алберт, Румен Жеков. Голяма част от членовете на новооснованата група вече е позната на българската публика с изяви в неконвенционалната сфера.

Художниците реагират чрез основаването на групата както на преломните политически събития, така и на възможността да заявят радикално позицията си относно промяната в художествените практики в страната. Участниците заявяват строга естетическа и идейна платформа, предначертаваща развитието на „Ръб“ и залегнала основно върху ясни концепции, реализирани в нова художествена образност, остра социална ангажираност и адекватност на художественото поведение спрямо политическата и художествена действителност в страната. В непубликуваната програма на групата ясно и твърдо се заявява отказ от участие в „механизираната, централизирана, идеологизирана, псевдокултурна система“. „Ръб“ се обявява в защита на новия тип комуникация на художественото произведение, новите видове и жанрове в изкуството, художествена реализация, „различна от старите обществени механизми и политически конформизъм“. Сред основните цели на „Ръб“ е пълноценният обмен със световното изкуство и включване на българските художници в глобалната културна динамика, както и залагайки на експеримента и безкомпромисно отстояване на идеи си, да изградят облика на групата и да я утвърдят като действащ единен организъм.

Съществува и друга закономерност в появата на това силно регионално явление - не е без значение възникването му точно в Пловдив. Косвена, но силна е връзката на появата на явлението „Ръб“ в града, именно през преломните години на промяна, с появата на поколението художници на 60-те, които оставят белезите на революционни промени в художествените търсения. Радикалната намеса на Априлското поколение творци взривява бремето на соц-реалистическите художествени канони и извоюва пластическата свобода, която отваря вратите на социалистическия модернизъм. Въпреки че това се случва единствено в границите на традиционните медии, те стават носители на художествена революция, аналогична на тази в края на 80-те. Коренно различни в същността на художествените търсения, и двете поколения се борят за качествено новите функции на творбата - докато първите застават зад нея като израз на неприкосновеността на творческия процес във форматно-естетически аспекти, то „Ръб“ става изразител на мисълта за разбиването на тези формални граници за сметка на неприкосновеността на идеята. И дори ако се спрем на открития бунтарски характер и революционните подходи на пловдивските априлски творци, ще видим, че двадесет години по-късно, в тенденциите на историческата приемственост, градът възпитава следващото поколение в духа на открито отстояване на творческата свобода.

Още в ранен етап на съществуването си „Ръб“ определя концептуалната насоченост и чистота в неформални разговори, в които художниците се опознават и намират общите си възгледи, сверяват мирогледа си, черпят взаимно смелост и вдъхновение, планират и обсъждат изявите си. Членовете на групата усещат силната си идейна сплотеност, базирана на единомислие относно промяната в художествените структури, в новите функции на произведението на изкуството и новия тип комуникация със зрителя, наложен от тези нови условия. Агресията, иронията и играта със зрителя определено се оказват водеща нишка в идейните посоки, които „Ръб“ поема. Те до голяма степен мотивират и посоките на визуалните въплъщения на конкретната идея.
Създаването и творческите траектории на пловдивската група „Ръб“ сами по себе си представляват една самостоятелна история в цялостната история на съвременното българско изкуство.

Членове на група „Ръб“:
Албена Михайлова, Венета Маринова, Димитър Келбечев, Димитър Митовски, Емил Миразчиев, Ивайло Григоров, Игор Будников, Кольо Карамфилов, Моника Роменска, Надя Генова, Павел Алберт, Румен Жеков.Виртуален турataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня Старинна

представя

ataЗаповядайте на откриването на 8 Септември от 20.30 часа - Лапидариум в Стария град.

Фасада видео фестивал събира отново видео изкуство от цял свят в Пловдив. На тазгодишното седмо издание, от постъпилите 160 филма са допуснати до участие 78 творби от 25 държави: Германия, Великобритания, Италия, Канада, Русия, Полша, Испания, Израел, Австралия, Унгария, Турция, Франция, САЩ, Португалия, Колумбия, Дания, Австрия, Япония, Бразилия, Босна и Херцеговина, Холандия, Иран, Индия, Сърбия.
В три поредни вечери - 8, 9 и 10 септември, пловдивчани и гости на града ще имат възможността да се запознаят с най-новите тенденции в областта на видео изкуството. Публичното пространство и фасадите ще заживеят и ще се превърнат в светлинни екрани отразяващи чувствителността и посланията на видео творците от седем континента. Локациите отново са три – Братска Могила, Кметство Тракия и Лапидариум в Стария град, където на 8 септември от 20.30 часа ще бъде официалното откриване и ще бъде обявен носителят на наградата на Фасада видео фестивал за 2016 година. Не пропускайте и станете част от преживяването ВИДЕОИЗКУСТВО.

С подкрепата на Община Пловдив и Гьоте институт.
В партньорство с Фондация Пловдив 2019.

Медийни партньори:
БНТ 2, въпреки.com, Радио катра FM, Медия кафе, Под тепето и Капана.

www.facade.arttoday.org

7th Edition Façade Video Festival


ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня Старинна

представя

СЕДМИЦА НА СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО 2016

проект МУЗЕЯТ РЪБ

откриване 03.09.2016 г. от 18 часа

ataЦентър за съвременно изкуство – Пловдив представя една уникална експозиция, събрала най-важните, съхранени произведения на легендарната група "РЪБ". Една от първите неформални, артистични групи в България е сформирана през 1989 година във време на дълго чакани обществени промени от тоталитариъм и партийната диктатура към свобода на идеи, от сковаващи клишета и наложени символи в изкуството към свобода на изразяване. Групата събира 12 единомишленици, живеещи и работещи в един ритъм, създаващи работите си в общата атмосфера на опианяваща еуфория от усещането за свобода - Албена Михайлова, Венета Маринова, Димитър Келбечев, Димитър Митовски, Емил Миразчиев, Ивайло Григоров, Игор Будников, Кольо Карамфилов, Моника Роменска, Надя Генова, Павел Алберт, Румен Жеков. В изложбите и акциите си "ръбовете" атакуват възприятията на публиката с една нова естетика, като се стремят да разклатят съществуващите модели в мисленето. Чрез тези творци, град Пловдив - градът на художниците, пише своята нова история на изкуството.
Изложбата “Музеят Ръб” представя произведения от основните изложби на група "Ръб", както и снимков и документален материал за нейната дейност.

Музеят РъБ се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и Гьоте институт.

Медийни партньори:
БНТ 2, въпреки.com, Радио катра FM, Медия кафе, Под тепето и Капана.

Работно време:
ВТОРНИК - НЕДЕЛЯ
11.00 ч. - 19.00 ч.
Обедна почивка: 13.00 - 14.00 ч.
Почивен ден ПОНЕДЕЛНИК
вход 1лв.
за учащи - вход свободен
Архив страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34

Седмица на Съвременното Изкуство:

Aрт Позитив:

Фронт за Комуникация - Проект за нови медии и теория

 Критика на чистия образ - между ментето и цитата

 

Гостуващи изложби:

 

© Сдружение Изкуство Днес 2009

xhtml nosp