titul
НОВИНИ И СЪБИТИЯ

Настоящи събития:

ata
Сдружение „Изкуство днес“


АРТ ПОЗИТИВ - 2023


ataОТВОРЕНА ПОКАНА

Галерия Капана, Пловдив

Новото издание на Арт Позитив повдига темата за екологичното в изкуството, еко-устойчивост, връзката на човека с околната среда и съзнателна консумация в съвременното общество.
Тази година от Сдружение Изкуство Днес ще организираме изложба, която да бъде с възможно най-малко отпадък и токсичност на материалите. Авторите са насърчени да предложат произведения, които освен, че са свързани концептуално с екологичния дискурс, са и създадени от органични или рециклирани материали (recycle, upcycle), които в последствие могат да бъдат използвани или трансформирани в други артистични творби и не генерират отпадък.
По този начин се отразява самата нужда на човечеството в момента за „завръщане“ и интегриране на природния начин на мислене и в същото време ще се осъществи изследване на различните екологични практики в изкуството.
Ключови думи:
-Устойчивост
- Съзнателност
- Ефективен алтруизъм (изкуството като друг инструмент за екологичен активизъм)
- Рециклиране (recycle; upcycle)
- Без отпадък (zero waste)
- Екологичност на материалите
- Нулева емисия
- Природно-човешко

Изложбата ще се проведе м. март (втората половина) - м. април

За кандидатстване изпратете CV и проект на office@arttoday.org до 5-ти Февруари.


ata
Сдружение „Изкуство днес“


ataOpen Call Residency Plovdiv-Timisoara 2023

Резиденция Пловдив-Тимишоара  2023

Отворена покана

Сдружение "Изкуство днес" отправя отворена покана към артисти, работещи в Пловдив, творящи в областта на съвременното изкуство, за участие в резидентна програма RE-CONNECT 2023 Пловдив -Тимишоара.

За подробна информация по регламента на програмата, както  и кандидатури за нея пишете ни на office@arttoday.org

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма “Възстановяване и развитие на частни културни организации”
Концепция на Re- Connect

RE:CONNECT обединява 9 художника от Пловдив и 9 художника от Тимишоара за да изследват и да илюстрират чрез различни техники на съвременното изкуство тяхната интерпретация на събитие, място, история, импресия, културно наследство от града, в който живеят.  Изложбата „Митология на града“ ще създаде колекция от призми за разглеждане и преживяване на двете столици на културата, обозначавайки аналогични или противоположни тенденции в колективната опитност.
Митологията обживява „психе“ – гръцкия термин за душа. Тя е медиатор от частното към общото възприемане на света. По този начин митовете описват несъзнавани процеси на индивидуално и обществено ниво. Те свързват вътрешните и външните ни светове, чрез персонификация, премествайки ни от концептуалното към емпиричното. С метафоричното си значение митовете са като невидими влияния, които едновременно ни формират и пресъздават цикличността и преходността на съществуването. Митовете са вътрешна хроника на това, което сме. Те могат да бъдат интимни истини, които са най-добре разбрани, когато са родени в истории.
Съвременният градски топос предоставя възможност за изследване на различни исторически, политически, социални и индивидуални феномени. Всеки град съдържа в себе си и дава живот на комплексна система от разкази, легенди и истории, които отразяват структурите на колективното несъзнавано. Може ли модерния живот да осветли нови хоризонти през градските истории, които разказва? Какви истории върлуват из града? Каква е съвременната митология на градското?

ata
Сдружение „Изкуство днес“

СЕДМИЦА НА СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО 2022

Пловдив, 2-11 септември 2022 г.
Архив страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44

Седмица на Съвременното Изкуство:

Aрт Позитив:

Фронт за Комуникация - Проект за нови медии и теория

 Критика на чистия образ - между ментето и цитата

 

Гостуващи изложби:

 

© Сдружение Изкуство Днес 2009

xhtml nosp